Екологичната ситуация в Москва принуди футболните ръководители да действат бързо. Националните отбори на Русия и България най-вероятно ще играят приятелския мач в сряда в Санкт Петербург, но освен този двубой, местната централа отмени срещите, които трябваше да се играят този уикенд в столицата на Русия.

Динамо Москва – ЦСКА Москва, както и Спартак – Зенит бяха отложени, тъй като страната се бори с най-голямата гореща вълна от десетилетия насам.

Смогът от горските пожари покри напълно Москва, а количеството на токсични частици във въздуха достигна тревожни нива за здравето на местните жители, голяма част от които бяха принудени да носят маски.

Най-емблематичните места в града - като върховете на кулите на Кремъл или куполите на православните църкви, няма как да се видят от разстояние, а московчани си пробиваха път през гъстия смог, за да ходят на работа.

Въздушният трафик е нарушен на едно от главните международни летища в Москва "Домодедово", разположено в южната част на града.

Метеоролозите прогнозират, че рекордната гореща вълна ще продължи в предстоящите дни, с малки очаквания за валежи, а температурите отново може да достигнат 38 градуса. Русия се бори с най-големите горски пожари в модерната си история, а властите се още изпитват проблеми с овладяването на пожарите.

Това е основната причина, поради която срещата Русия - България най-вероятно ще се играе на 11 август в Санкт Петербург, вместо в Москва.