Юбилейното 100-годишно издание на едно от най-старите дербита в Европа продължи само 27 минути преди да бъде спряно, заради ексцесии, а Gong.bg засне екслузивни снимки от мястото на събитието.

Мачът между Рапид Виена и Аустрия Виена в неделя бе прекратен, след като гневни фенове на Рапид нахлуха на терена при резултат 0:2 в ущърб на техния тим в средата на първото полувреме и дълго време обстановката не можа да бъде овладяна.

ТЕМА В СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ ТУК!

Гостите от Аустрия поведоха в резултата още в 5-ата минута с гол на голмайстора на австрийската Бундеслига Роланд Линц, който след попадението плонжира пред агитката на домакините и към него полетяха всевъзможни предмети.

Напрежението в слънчевия неделен следобед, в уж тихата и кротка Виена, ескалира в 26-ата минута, когато Златко Юзунович вкара втори гол за виолетовите и увеличи шансовете на Аустрия Виена да спечели титлата в годината на вековния си юбилей.



Секунди след като резултатът стана 0:2, феновете на Рапид започнаха да прескачат загражденията и нахлуха на терена, като се втурнаха към срещуположния сектор на стадион Герхард Ханапи, където бяха настанени около 3000 запалянковци на гостите.

Полицията реагира мигновено и на игрището се изсипаха стотици полицаи, подкрепени от множество немски овчарки, които изглеждаха доста по-недружелюбно от популярния им телевизионен събрат „Комисар Рекс”.



Униформените направиха плътен 70-метров кордон по цялата ширина на терена и разделиха двете агитки, предотвратявайки масово сбиване.

Феновете на Рапид Виена продължиха да буйстват и след като положението не бе овладяно повече от 10-20 минути, празничното 100-годишно издание на дербито, което бе под номер 297, бе прекратено.



Битката за австрийската столица датира от далечната 1911 година, когато е основан тимът на Аустрия и двата клуба за първи път се изправят един срещу друг. Тяхното съперничество пък се смята за най-интересния футболен сблъсък в страната на Моцарт.

Аустрия Виена получи служебна победа с 3:0 и кръг преди края е на второ място в класирането, на две точки зад лидера Щурм Грац, като новият шампион ще стане ясен в последния кръг, който е днес от 21:30 часа. Аустрия посреща третия Ред Бул Залцбург, който също има теоретични шансове за титлата, докато Щурм е домакин на шестия Вакер Инсбрук.

Игралият през този сезон последователно в Лига Европа срещу Берое и ЦСКА тим на Рапид Виена е пети и за първи път от няколко години насам не успя да се класира за евротурнирите, като именно този факт бе една от причините за гнева на феновете на бившия тим на Трифон Иванов.

ТЕМА В СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ ТУК!