Отборът на Словения победи с 1:0 състава на Алжир в мача от Група С на Мондиал 2010. Единственото попадение в двубоя на стадион Питър Мокаба реализира капитанът на „скиорите” Роберт Корен в 79-та минута на срещата, когато съперникът бе останал с човек по-малко. Въпреки че Алжир бе малко по-активният тим, който създаде повече положения пред вратата на съперника, краен победител от срещата е тимът, воден от Матияж Кек.

Това е и първи успех, който Словения записва на световни футболни финали. Страната участва и на шампионата през 2002 година, но там записва три загуби.

Стражът на Славия Райс Мболи бе на резервната скамейка за тима от Алжир, докато бившият играч на Литекс Миливое Новакович бе титуляр за своя отбор и остана до последния съдийски сигнал на терена.

Както във всеки един двубой от програмата на Мондиал 2010 до този момент и този път вувузелите създаваха неповторима атмосфера, въпреки че стадионът не успя да се напълни до краен предел. Мачът пък не успя да впечатли по-взискателните неутрални фенове, които определиха двубоя по-скоро като скучен.

Отборът на Алжир започна мачът по-мобилизирано и стигна пръв до вратата на съперника, но така и не успя да се възползва от предимството си. Още в 3-та минута Белхадж стреля мощно, но вратарят на Словения С.Ханданович изби.

В края на първата част пък стражът на Алжир Шауши изби топката в корнер след изстрел на халфа на Оксер Валтер Бирса.

През второто полувреме играта стана малко по-динамична, но положения пред двете врати отново липсваха. В антигерой за алжирците се превърна нападателят Абделкадер Гезал, който в 58-ата минута влезе на мястото на Джебур. Минута след появата си на игрището играчът на Сиена Гезал получи жълт картон, а в 73-ата той игра при безобидна ситуация умишлено с ръка и напусна терена преждевременно.

Решителният момент за Словения настъпи в 79-та минута. Капитанът Роберт Корен показа защо е лидер на този тим. Той стреля от границата на наказателното поле по земя, а вратарят на Алжир не успя да се справи със ситуацията, което доведе до гол във вратата му. По този начин Словения поведе в група С с три точки, с по една след вчерашното равенство (1:1) са САЩ и Англия.

Срещата бе изгледана на живо от Зинедин Зидан, който е от алжирски произход.