Националният отбор на Украйна ще се подготвя в Словения за плейофите за място на Световното първенство, като ще използва базата на футболната федерация в Бърдо. Украинците са се разбрали с колегите си от Словения, че ще тренират там в началото на май, когато организират лагер без контролна среща, а също така и през юни, когато им предстоят мачовете с Шотландия и при победа с Уелс.

Националният футболен център "Бърдо" и хотел "Елеганс Бърдо" ще бъдат домакини на националния отбор на Украйна по футбол, който ще се готви за допълнителните квалификации за Световното първенство в Катар заради войната в родината.

Завършили на 2-ите места в своите квалификационни групи Шотландия и Украйна ще се изправят в първи мач на 1 юни, а победителят от този мач ще спори с Уелс на 5-и за финалната квалификация за Световното първенство, се казва в официалното становище на Словенския футболен съюз (NZS). От своя страна украинците благодариха лично на президента на УЕФА Александър Чеферин, който се ангажира с решаването на проблема в най-кратки срокове.

Украинският национален отбор ще трябва да се подготвя в екстремни условия, след като местното първенство не се провежда заради военната агресия на руската армия в страната. Голяма част от футболистите водят някакъв тренировъчен процес, особено това се отнася за грандовете Шахтьор (Донецк) и Динамо (Киев), които дори играят благотворителни мачове в различни градове в Европа и пропагандират украинската кауза. Това се превърна и в казус с Динамо (Киев), след като за първия лагер, започващ на 1-и май техните играчи няма да пристигнат. Динамо планира доста мачове през май и един от тях е с българския Левски на 17-и или 18-и май в София.