Босненската полиция арестува бившия старши треньор на Динамо Загреб - Зоран Мамич, след като Хърватия издаде международна заповед за арест, когато той не започна да излежава близо петгодишната си присъда в затвора заради измами и укриване на данъци.

Братята Мамич - Зоран и Здравко, напуснаха Хърватия и отидоха в съседна Босна и Херцеговина. Двамата са граждани и на двете държави и не подлежат на автоматична екстрадиция в Хърватия. Здравко Мамич беше изпълнителен директор на Динамо Загреб.

Зоран Мамич ще бъде изправен пред съд, който ще реши дали той ще бъде екстрадиран в Хърватия, заявиха от босненската полиция. През 2018 година съдът отказа екстрадицията на Здравко Мамич, след като той беше задържан и разпитан при пътуване в Босна и Херцеговина.
През март съдът в Хърватия потвърди присъдата на Зоран Мамич от четири години и осем месеца затвор, докато Здравко Мамич беше наказан с шест и половина години лишаване от свобода.

Братята Мамич бяха осъдени за присвояване на 18 милиона долара от трансфери на футболисти от Динамо Загреб, както и за укриване на данъци на стойност от 2 милиона долара. Съдът в Хърватия установи, че са били сключени фиктивни сделки при трансфери на футболисти, включително и при преминаването на Лука Модрич в Тотнъм през 2008 година. Халфът на Реал Мадрид беше ключов свидетел в делото срещу братята Мамич.

Зоран и Здравко Мамич отрекоха каквито и да било неправомерни действия, заявявайки, че Модрич и други известни бивши играчи на Динамо Загреб също трябва да бъдат подведени под отговорност при извършване на трансферите.