Интернасионал (Порто Алегре) изпадна от бразилската елитна дивизия за първи път в своята 107-годишна история и това се случи в последния 38-и кръг за сезона. Фенове и отбори отдадоха заслужена почит на загиналите в самолетна катастрофа миналата седмица футболисти на отбора на Шапекоензе. Всички мачове започнаха с минута мълчание, за да бъде изразени още веднъж състраданието и скръбта към момчетата от малкия град в южната част на страната, които се класираха за финал в турнира Копа Судамерикана.

Всички фенове по трибуните скандираха името на Шапекоензе, а няколко отбори излязоха на терените с фланелки с послания.

Отборът от Порто Алегре, който има спечелена Копа Либертадорес във витрината си, завърши 1:1 при гостуването си на Флуминензе и остана с 43 точки, на две от спасилия се за тяхна сметка Витория (Баия). Интернасионал се нуждаеше от убедителна победа, за да завърши с равни точки с Витория и да заличи 4-те гола по-лош баланс. Но мачът не се разви така, тъй като Флу откри резултата чрез Дъглас в 72-ата минута и едва 120 секунди преди последния съдийски сигнал Жуставо Ферайреш изравни.

По същото време Витория отстъпи с 1:2 на собствен терен на шампионите от Палмейрас и чакаше със свито сърце резултата от Рио де Жанейро.

Другите въпросителни бяха кой ще се класира на 2-а позиция, както и кои ще вземат квотите за турнира Копа Судамерикана. Сантос изпревари за сребърните медали Фламенго, като и двата отбора завършиха с по 71 точки. Сантос победи с 1:0 вече изпадналия Америка Минейро и излезе 2-и с по-добра голова разлика, а Фла се задоволи с нулево равенство при визитата си на Атлетико Паранаензе.

Сантос и Фламенго, както и шампионите от Палмейрас, се класират директно за груповата фаза на турнира Копа Либертадорес. А квалификации, за да попаднат там, ще играят Атлетико Минейро, Ботафого и Атлетико Паранаензе.