Най-опитният играч в състава на Динамо Киев Олександър Шовковски сложи край на богатата си кариера. След по-малко от месец той навършва 42 години и реши, че вече е време да окачи ръкавиците на пирона. 

"За съжаление, всяко нещо си има край и начало. Затова дойде краят на моите повече от 20 години на терена. Щастлив съм, че през цялото това време играх за Динамо и благодаря на отбора и феновете за всичко", сподели Шовковски на изпроводяк. 

Както самият той отбеляза, цялата му кариера мина с екипа на киевчани. За тях изигра 645 мача във всички турнири, като спечели рекордните 14 пъти титлата на Украйна. Дебютът му за първия отбор идва на 18-годишна възраст през вече далечната 1993 г. 

За родината си Украйна е изиграл 92 мача, като само Анатолий Тимошчук, Андрий Шевченко и Олег Гусев имат повече от него. Той е и един от едва четиримата вратари, които имат над 100 мача в Шампионската лига. Другите са Икер Касияс, Едвин ван дер Сар и Оливер Кан. 

Може би най-голямото постижение на Шовковски в международен план е фактът, че той е единственият страж, който не е допускал гол при изпълнение на дузпи след редовното време на световни първенства. Това се случи на 1/8-финалите на Мондиал 2010.