УЕФА изненадващо избра за съдия на финала на Евро 2008 сериозно сгафилия на четвъртфиналите италианец Роберто Розети.

Розети двубоя от елиминациите между Хърватия и Турция, като при резултат 1:0 за шахматистите в добавеното време на второто продължение на мача не разреши на Славен Билич да извърши смяна, въпреки че помощникът му бе дал знак за такава.

Очакващите сигнал за смяната хървати спряха да играят, като вместо това арбитърът позволи на турците да изпълнят фаул, след който в 122-рата минута те изравниха, а впоследствие спечелиха при дузпите, преди които Билич бе толкова гневен на рефера, че се разправяше с него, вместо да дава наставления на своите играчи.

На Евро 2008 Розети свири и мача на откриването между Швейцария и Чехия, както и двубоя Русия – Гърция, след който еврошампионите от 2004 година бяха детронирани.

Помощници на 40-годишния италианец за двубоя на стадион Ернст Хапел във Виена на 29 юни от 21:45 часа ще бъдат неговите сънародници Алесандро Гризели и Паоло Калчано, а четвърти арбитър ще бъде норвежеца Петер Фрьодфелт.

Швейцарецът Масимо Бусака ще свири полуфинала между Турция и Германия в Базел, а белгиецът Франк Де Блекерее ще ръководи мача Русия – Испания във Виена.