Невероятен скандал се заформи след награждаването на Футболист №1 на Африка. В петък призът бе връчен на Фредерик Кануте от Мали, но реалният победител е Дидие Дрогба, бе разкрито днес.

От Кот Д`Ивоар съобщиха, че Дрогба не е получил наградата, тъй като е отказал да посети церемонията по раздаването на отличията, която се проведе в Того. Нападателят на Челси не пожелал да напусне лагера на „слоновете” и да се „разсейва” преди важните мачове на елиминациите от турнира за Купата на Африка. Кот Д`Ивоар е един от фаворитите за спечелване на надпреварата, която се провежда в Гана.

53-мата гласували в анкетата за Футболист №1 на Африка са предпочели именно Дрогба, но Африканската футболна конфедерация (АФК) пренебрегнала вота им, когато той отказал да пътува до Ломе. Затова призът бил връчен на Кануте.

„АФК се опозори по този начин,” заяви говорителят на националния отбор на Кот Д`Ивоар. „Те се обадиха на Дидие в нощта на наградите и му казаха, че ако не отиде, ще дадат отличието на Кануте. Дидие вече не иска името му да бъде включвано в анкетата за 2008 година.”

Самият Дрогба добави: „Целият ни отбор се е съсредоточил в една цел – спечелването на Купата на Африка. За мен щеше да е чест да получа Златната топка, тъй като вече знам колко е приятно усещането. Но ми се обадиха от конфедерацията и ми казаха, че правилата са променени, и ако не получа лично наградата си, тя ще отиде при втория в анкетата, Кануте.”

„Всички ние трябва да работим за доброто на Африка, а точно такива неща уронват престижа ни. Това не прави чест на конфедерацията, и затова аз искам да обявя, че се оттеглям от всички бъдещи класации,” завърши Дрогба.