Генералният директор на Швейцарския национален съвет за електронни медии - Армин Валпен, се оплака от налаганата цензура от страна на УЕФА при излъчването на мачовете от европейското първенство.

Валпен заяви пред вестник „Зонтагсцайтунг”, че ще напише протестно писмо до УЕФА, защото сцените с хулигански прояви по време на мача Австрия - Хърватия не са показани по телевизията.

УЕФА контролира прякото предаване на всички мачове от Евро 2008. Така на мача Австрия - Хърватия на 8 юни във Виена не бяха показани запалени факли на трибуните, както и един запалянко, който нахлул на терена. Според Валпен, изрязването на тези кадри е "повече от неприятно" от журналистическа гледна точка.

"Не искаме да даваме публичност на хората, които искат да създават само неприятности. Концентрирали сме се върху това, което е свързано с играта на терена", заяви пред АП говорителят на УЕФА Волфганг Айхлер.

Той допълни, че на стадиона във Виена са монтирани 40 независими телевизионни камери, включително една, която излъчва за Швейцария.