Чили и Аржентина се изправят един срещу друг на финала на 44-то издание на турнира Копа Америка. Двубоят на националния стадион в Сантиаго е от 23 часа.

Двата отбора достигнаха до финала без да са допуснали загуба в надпреварата. Чилийци и аржентинци си позволиха да направят само по едно реми в груповата фаза. На полуфиналите Чили спечели с 2:1 срещу Перу, а Аржентина разпердушини с 6:1 Парагвай.

Домакините са пределно мотивирани за първи успех в турнира, където имат два загубени финала - 1979 година от Парагвай (в два мача - загуба с 0:3 и победа с 1:0) и 1987 срещу Уругвай (0:1).

За Аржентина купата може да е 15-а (ще изравни Уругвай с най-много отличия в турнира), но трофеят ще е първи по-значителен с националната фланелка на звездата на "гаучосите" Лионел Меси, който има само два трофея досега, но с олимпийския (2008 година) и младежкия тим на страната (2005 година).

До този момент в турнира Чили има отбелязани 13 гола и 4 допуснати. Аржентина без никакво съмнение е с най-силната защита – само 3 допуснати попадения. „Гаучосите“ са вкарали 11 гола до този момент в надпреварата, но любопитното е, че седем от попаденията са отбелязани във елиминационната фаза. На полуфинала срещу Парагвай реализира повече голове, отколкото отборът бе вкарал в предните четири срещи.

Чили и Аржентина излизат един срещу друг в повторение на финала от 1955 година, който отново се игра на националния стадион в Сантиаго. „Гаучосите“ тогава спечелиха с 1:0 след гола на Мичели.

Звездата на Чили Алексис Санчес завърши полуфинала срещу Перу с мускулни проблеми, но преди финала увери, че е възстановен и ще започне в титулярния състав на селекционера Хорхе Сампаоли.

Треньорът на Аржентина Херардо Мартино има една единствена въпросителна относно своя състав и тя е свързана с Есекиел Гарай. Той пропусна полуфинала срещу Парагвай, тъй като не бе разположен. Ако защитникът все още не е напълно готов, ще бъде заменен от Мартин Демикелис.

Съдия на мача е Уилмар Ролдан от Колумбия.

Вероятният състав на Чили: Клаудио Браво - Маурисио Исла, Гари Медел, Силва, Еухенио Мена – Артуро Видал, Марсело Диас, Чарлс Аранхис – Алексис Санчес, Хорхе Валдивия, Едуардо Варгас.

Вероятният състав на Аржентина: Серхио Ромеро - Пабло Сабалета, Есекиел Гарай, Николас Отаменди, Маркос Рохо – Лукас Билия, Хавиер Масчерано, Хавиер Пасторе – Лионел Меси, Серхио Агуеро, Анхел ди Мария.