Според природните закони лалетата цъфтят през май, но футболните ще се опитат да цъфнат в началото на юли със световната титла в ЮАР. Този път в холандския отбор всичко е различно. За първи път от доста време Холандия не е смятан за фаворит за трофея, което със сигурност не натоварва с големи очаквания футболистите на Берт ван Марвайк и това им позволява да се забавляват, както на терена, така и извън него. Нещо още по-нетипично за големите отбори е, че холандските футболисти са в ЮАР заедно със своите съпруги и се виждат всеки ден, което още повече предразполага играчите към спокойствие на и извън терена.

Прeз последните десет години очакванията към отбора на Холандия бяха много големи и на всички големи форуми „лалетата” тръгваха гръмко, а след това бързо се прибираха в родината си. В отбора имаше напрежение между играчите, а въпреки големите личности на треньорската скамейка – Франк Рийкард, Луис ван Гаал, Дик Адвокаат, Марко ван Бастен нещата не се получаваха.

Сега в състава на Холандия изявеният лидер липсва. Всички играят като колектив, а фигури като Рууд ван Нистелрой, който бе скаран със съотборници и треньор няма.

Големият плюс за „лалетата” е, че повечето футболисти от състава на Ван Марвайк нямаха успешни сезони и дори играха малко в клубните си отбори. С изключение на Марк ван Бомел, Ариен Робен и Уесли Снайдер другите играчи в състава на Холандия имаха слаб сезон. Робин ван Перси не игра дълго време заради контузия, Рафаел ван дер Ваарт рядко влизаше в плановете на старши треньора на Реал Мадрид, Клаас-Ян Хунтелаар бе резерва в Милан, Дирк Каут и Райън Бабел със сигурност искат да забравят сезона в Ливърпул.

С изключение на Ван Бомел, Снайдер и Робен другите футболисти в състава на Ван Марвайк не са и толкова уморени, тъй като не играха много мачове през сезона. Това също е добра предпоставка именно на световното Холандия да блесне.

За момента „лалетата” са най-добре представящия се отбор от Европа, но все още е твърде рано да се правят големи заключения, защото не трябва да забравяме как Холандия тръгна на Евро 2008 и как завърши.

Холандия се превърна в първия отбор, който се класира на осминафиналите на световното първенство в ЮАР. „Лалетата” засега не искат да блестят, а играят прагматично и печелят без кой знае какви проблеми. Все още стоят от страни и гледат как в центъра на вниманието са провалите на Франция, Англия, Германия, Испания и Италия, а Аржентина на Диего Армандо Марадона е възхваляван.

Холандците се веселят с жените си, остават в страни от големите светлини, този път не са обременени с големи очаквания, Ван Марвайк определено не е нито Ван Бастен, нито Ван Гаал, отпадане на осмина- или четвърфинали няма да е голям провал.

Стъпка по стъпка Холандия върви напред. „Лалетата” първи от зона Европа се класираха за световното в ЮАР, първи преодоляха и груповата фаза на Мондиала.

Ще цъфнат ли футболните „лалета” на 11 юли?