Шотландия победи с 3:0 Кипър в първия си мач от Група "А" на квалификациите за Евро 2024. За домакините се разписаха Джон Макгин (21') и Скот Мактоминей (87', 93')


Gulliver/GettyImages
30 снимки

Шотландия започна силно срещата. На няколко пъти домакините опитаха опасни центрирания в пеналтерията на Кипър, но първият реален шанс дойде в 13-ата минута, когато Аарън Хики получи топката и дриблира до ръба на наказателното поле. Последва изстрел към вратата на гостите, но Деметриу Деметрис се намеси отлично, за да извади.

Четири минути след това пък Григорис Кастанос притесни стража на Шотландия с шут от границата на пенлатерията, но Ангъс Гън се справи.

В 21-ата минута Джон МакГин бе изведен с прехвърлящо подаване от Андрю Робъртсън и хладнокръвно завърши, пращайки топката в мрежата на Кипър за 1:0.

Костакис Артиматас не успя да намери целта, след като стреля от воле в 27-ата минута. Вратарят на Шотландия не успя дори да реагира, но топката прелетя встрани от десния страничен стълб.

Две минути преди края на първото полувреме Че Адамс получи страхотна възможност за гол. Мощният му изстрел, насочен под напречната греда, обаче бе изваден от Деметрис.

Първата по-добра ситуация през втората част дойде в 66-ата минута и отново бе за домакините. Стюарт Армстронг стреля от движение, но отново стражът на Кипър блесна със спасяване. 

В 85-ата минута Андроникос Какулис пропиля обещаваща възможност. Той опита шут от ръба на наказателното поле, но Ангъс Гън се намеси.

Три минути след това Шотландия нанесе решаващ удар. Скот Мактоминей получи добър пас в наказателното поле и не се замисли, а изстреля топката в горния ляв ъгъл за 2:0. Отново Мактоминей се разписа в добвеното време на срещата, за да оформи крайният резултат - 3:0.

Секунди след това Николас Йоану получи втори жълт и червен картон.