Аржентина блести, а Диего Марадона е във вихъра си. Представлението му в Република Южна Африка е като за Световно.

Преди няколко месеца целият свят се смееше или страдаше заради отбора на Дон Диего. Легендата за една бройка не провали звездната селекция на Аржентина. Тимът му все пак се класира, а от всякъде прозираше намесата на Господ. Човекът с Божия ръка успя да прескочи трапа. После помоли по нелюбезен начин журналистите да го целунат на едно определено място.

Сега Марадона има късмета да тренира, ако изобщо се занимава сериозно с тази дейност, каймака на световния футбол. Аржентина е фаворит, но селекционерът продължи със своите експерименти. Остави извън състава асове като Камбиасо и Санети. Голмайсторът на европейския хегемон Интер - Милито не подушва терена по време на Мондиала. Пълна дивотия, ама налаганият Гонсало Игуайн набута хеттрик в мрежата на Южна Корея. На „гаучосите” не им липсва блясък, още малко и ще си помислим, че решенията на Марадона са гениални. Натрапва се усещането, че Господ му шепне в ухото!

Славният аржентинец отдавна е виждал в очите онзи горе. През месец май 2004 година екипът на Спортно шоу Гонг трескаво работеше върху една неприятна тема. Гениалният Марадона умираше. Медиите в страната му изтръпнаха. Цял свят следеше последните мигове на Марадона, чието сърце беше сдало багажа заради дрогата, която провали много години от живота му. Едва ли някой от нас си е мислил, че някога той ще се прави на треньор. Днес той води един от големите фаворити за световната титла. Бог си знае работата!

Сещам се за онзи знаменит филм на Костурица, показал почти всичко от живота на брилянтната десетка. В края на лентата, която е задължителна за всеки футболен фен, Диего признава нещо твърде значително.

„Когато играех, на стадиона идваха по 100 хиляди. Ако имаше по-големи стадиони, щяха да идват и повече. Бях изключително добър, а какво ли щеше да е, ако не бяха наркотиците?”, умува Диего Армандо Марадона.

Ако пък не беше на пейката на Аржентина, дали щеше да ни е толкова интересен Мондиалът? Правим уговорката, че „специалистът” рядко сяда на скамейката.

Най-вероятно е слаб тактик, но Меси и останалите от Аржентина го обичат. Всички знаят, че имат привилегията да работят с футболния Бог. На всичкото отгоре, след срещите с Нигерия и Южна Корея отива на терена и започва да ги прегръща и поздравява. Този импулс компенсира всичко друго. Треньор ти е един от малкото, за които има съмнение, че са вечеряли с Господ. Ето защо Аржентина е атракцията, която гледат всички. Даже си струва, най-малкото, защото Диего дава задължителните три-четири паса на мач със своите лачени обувки. Няма такъв крак, няма такъв глезен, няма такъв пас. Даже и Меси не го може...

На 19-то световно първенство тепърва предстои истинската драма. Едно е сигурно, тя ще е свързана с Марадона и Аржентина. Въпросът е кога и как? С отпадане или с титла на 11 юли... Ще има много сълзи и неповторим артистизъм. Ако Аржентина триумфира със златната купа, Марадона отново ще си плесне ръката с Всевишния.