Шефът на хунтата, която е на влас в Гвинея, превърна организация на турнира Купата на африканските нации през 2025 година в "приоритет" и обяви спешен характер за разходите по турнира, обяви агенция "Франс Прес".

Изявлението бе направено преди очакваното посещение на делегация на Конфедерацията на африканския футбол, които трябва да се информират за напредъка на проекта на място, като ще останат в страната три дни.

Организацията на спортното събитие се очертава като голямо предизвикателство за тази бедна африканска държава, на която й липсва инфраструктура, независимо дали се отнася за спортни съоръжения или за транспорт.

Шефът на хунтата - полковник Мамади Думбуя назначи през месец март нов организационен комитет, като уволни стария, един от членовете на който изрази сериозни съмнения в успешния край на проекта.

С декрет на полковник Думбия, прочетен по телевизията, се обявява, че организацията на турнира е от "национален интерес и е с приоритет".

Всички разходи за организацията ще бъдат "изпълнени спешно", се казва в декрета, който съобщава за откриването на специална сметка в държавния трезор.

Новата власт, която пое контрола над страната след държавния преврат през септември 2021 година, обяви волята си да се задържи до 2025 година и да посрещне турнира за КАН.