Президентът на Футболният съюз на Сърбия - Славиша Кокеза, реши днес да подаде оставка от тази позиция с ясната идея да изчисти имиджа си, след като в последно време беше свързван с престъпна група, занимаваща се с отвличания, убийства и трафик на наркотици.

И тъй като категорично не приема подобни връзки, Кокеза иска да има цялото си свободно време, за да опровергае подобни твърдения. Кокеза също заяви в писмото си с подадената оставка, че иска да осигури на националния отбор "необходимото спокойствие и стабилност" в началото на квалификациите за Световното първенство. Сърбия играе с Ирландия у дома в сряда.

"Искам да информирам моите сътрудници, както и спортната и футболна общественост, че се оттеглям от позицията на президент на Футболния съюз на Сърбия. В желанието си преди всичко да осигуря на националния отбор необходимото спокойствие, аз съм готов за нова битка, в която ще направя всичко, за да опровергая атаките срещу моето име и личност", заяви Кокеза.

Миналия месец полицията повика на разпит Кокеза за предполагаемите му връзки с лидерите на група привърженици на Партизан (Белград). Въпросните фенове пък бяха арестувани през януари в рамките на сериозен опит за прекъсване на връзките между футбола и мафията. Детайлите от полицейското разследване, изтекли в медиите, включват предполагаеми убийства от членове на фенклубове или обикновени фенове на големия противник в страната Цървена звезда, включително обезглавяване и изтезания в специален "бункер" на стадиона на клуба в сръбската столица.

Твърди се, че групата също така е била планирала да убие и сръбския президент Александър Вучич, наречен от доста хора популист. Но Кокеза, който е в близки отношения с въпросния Вучич, заяви в писмото за оставка, че свързването му с подобни "брутални" престъпления представлява "опасни лъжи".

Кокеза прекара почти пет години като президент на Футболната асоциация на Сърбия от май 2016 година досега. По време на неговия мандат футболистите на Сърбия успяха да спечелят място на Мондиала в Русия през 2018 година, това беше придружено от негативна атмосфера в националния отбор заради негови решения, притискащи треньора тогава Младен Кръстаич.