Крилото на Челси Виктор Моузес се превърна в герой за Нигерия, след като отбеляза и двата гола за решителното 2:0 срещу Етиопия, а в другия мач от група С Замбия и Буркина Фасо завършиха 0:0. По този начин нигерийците изпревариха шампионите, чиято защита на титлата приключи на незавидното трето място в групата.

В Ръстенбург нигерийците показаха по-стойностен футбол от опонента си, който по чудо се оттегли на почивка без гол във вратата си. Само след 120 секунди игра Моузес центрира перфектно към Амброуз, но съотборникът му с глава от няколко метра прети топката над вратата.

В 34-ата Моузес центрира към далечната греда от корнер, където крайният бранител Ечиеджеле стреля мощно с глава, но вратарят Банча изби.

След почивката етиопците първи стигнаха до голова опасност, но ударът на Саид с глава бе блокиран от бранител малко преди да пресече голлинията.

В 66-ата на свой ред играчите на Сюнет Бишау изчистиха от голлинията след удар на Обоабона. Топката попадна в Мба, който шутира от дистанция, но Банча спаси.

В 79-ата Моузес проби отляво, финтира бранител, който го съпна в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Оттам футболистът на Челси стреля ниско до лявата греда, докато Банча се хвърли в другата посока – 1:0.

Почти веднага Етиопия можеше да изравни, когато нигерийската защита остави непокрит Саид при центриране отляво, но стражът Виктор Енияма предотврати гола със страхотна акробатична намеса.

В заключителните минути Моузес изработи втора дузпа за тима си, този път гарнирана с пресилен червен картон за вратаря Банча, който го спъна в пеналта. Тъй като в Етиопия бяха направили и трите си смени, на вратата застана халфът Хинца, който усети ъгъла, но не успя да улови кълбото.

На стадиона в Нелспрюит Замбия се поддаде на напрежението от задължителната победа, която трябваше да търси срещу Буркина Фасо. Мачът между първия и втория в групата бе изключително накъсан, като логично головите положения бяха малко и в двете посоки.

Шампионът Замбия сдаде Купата, с две дузпи Моузес прати Нигерия на 1/4-финалите

източник: Reuters

Един от редките шансове пред замбийците дойде в 17-ата минута, когато отбраната на символичните домакини загуби топката в близост до наказателното си поле, а Мбесума не засече по най-добрия начин центрирането на Лунгу. Нападателят стреля право в тялото на вратаря Диаките, който се справи лесно със ситуацията.

Още веднъж преди почивката Буркина Фасо можеше да си изпати от невнимателната игра в отбрана. Лунгу центрира отляво, а защитниците решиха да оставят топката да излезе в аут. Калаба обаче догони кълбото и го вдигна към Мбесума, чийто удар с глава бе отразен от вратаря.

В 59-ата минута пред Мбесума се откри най-чистия шанс в мача, като нападателят бе оставен непокрит при центриране от ъглов удар. Той отново стреля с глава, Диаките този път не мръдна, но за негов късмет топката прелетя покрай вратата.

Така Буркина Фасо запази първата си позиция в група С, а като втори отбор напред продължава Нигерия. Утре предстои да се реши кои два тима ще запълнят бройката за 1/4-финалите от група D, като Кот Д'Ивоар вече е сигурен за фазата на елиминациите.