Шакира, Блек Айд Пийс и Алиша Кийс са сред изпълнителите, които ще пеят тази вечер на концерта преди откриването на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на организаторите от ФИФА.

Футболното първенството на планетата започва на 11 юни. Негов домакин за пръв път ще бъде африканска държава. Шоуто от стадион Орландо в предградието Совето на Йоханесбург ще бъде предавано пряко за милиони зрители по света.

Излъчването му ще започне в 20:00 часа местно време (18:00 часа по Гринуич). Концертът ще продължи три часа. Колумбийската звезда Шакира ще изпълни химна на Световното първенство по футбол – „Waka Waka” („Този път за Африка”) заедно с южноафрриканската поп група Фрешлиграунд. На концерта ще пее и сънародникът на Шакира - Хуанес.

Със свои изпълнения ще се представят американските изпълнители Алиша Кийс, Блек Айд Пийс и Джон Леджънд. Редица африкански музиканти също ще участват в шоуто. Сред тях са родената в Бенин Анжелик Киджо, Амаду и Мириам от Мали, южноафриканската група Парлотоунс и туарегската група Тинаривен.

Концертът на 10 юни и албумът, който Sony Music Entertainment/Вирджиния Рекърдс и FIFA издават, са част от благотворителен проект. Всички нетни проходи на Sony Music ще бъдат дарени за благотворителни каузи, свързани с Африка, а всички нетни проходи на FIFA ще бъдат в полза на официалната кампания на 2010 FIFA World Cup „20 Centres for 2010”, която ще създаде 20 центъра Football for Hope (Футбол за надежда) за обучение, здравна грижа и футбол за непривилегированите общности в Африка.

Първият чернокож президент на Република Южна Африка и герой в борбата с апартейда Нелсън Мандела ще присъства на церемонията по откриването на Мондиал 2010 в петък въпреки здравословните проблеми, които му пречат да се появява на обществени места.

В навечерието на концерта Шакира посети училище в Совето и показа на децата стъпки от танца към химна на първенството „Waka Waka”. Колумбийската звезда е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и участва в инициативи, чиято цел е да се насочи вниманието към необходимостта от образование за децата.

„Световното първенство по футбол предлага изключителна възможност да привлечем вниманието към важни въпроси като образованието. Седемдесет и два милиона деца по света не са в състояние да посещават училище. Тридесет и два милиона от тези деца са от Африка”, казва Шакира.