Време е за празник в Донецк. Местният гранд Шахтьор стана за десети път в историята си шампион на Украйна и зарадва множеството си фенове в измъчвания от несигурност град.

Възпитаниците на португалския спец Пауло Фонсека победиха гостуващия Зоря Луганск с 3:2 в мач от 28-ия кръг на първенството и с актив от 75 вече натрупаха непреодолим аванс от 17 точки на върха пред Динамо Киев, който има още пет срещи до края на сезона.

Шахтьор започна силно и натрупа преднината си. В 38-та минута Факундо Ферейра откри резултата, а между 52-та и 55-та минути всичко свърши на практика. Първо Исмаили направи 2:0, а после и Иван Ордец се разписа за 3:0. 

В края празнуващите вече играчи на гранда от Донецк съвсем изпуснаха парата и позволиха на съперника си да намали изоставането. Първо Игор Харатин намали на 1:3 в 80-та минута, а в 88-та Денис Бонавентюр оформи крайния резултат, но не помрачи радостта на домакините. 

Това е първа титла за Шахьор от 2014 година в дебютния сезона на Фонсека. Лидер по спечелени титли на Украйна продължава да бъде Динамо Киев, който е триумфирал 15 пъти с най-ценното отличие в страната.