Румънското първенство поднови сезона си в събота с два плейофни мача сред последните осем отбора при закрити врати, слагайки край на тримесечната пауза поради глобалната пандемия.

Волунтари изплува от дъното на таблицата след класическа победа над новака Академика Клинчени благодарение на северномакедонския нападател Марко Симоновски, който реализира две попадения, и автогол на португалския страж на Академика Мигел Сантош. Сепси – първият тим от етническата провинция Ковасна, където населението е преобладаващо унгарско, спечелил промоция в елита през 2017, завърши наравно у дома с Херманщад при резултат 1:1. Сепси поведе след 25 минути, когато полузащитникът Ищван Фулоп реализира от близка дистанция. Гостите изравниха чрез португалския нападател Язалде по-малко от 30 секунди след подновяването на играта през второто полувреме.

В плейофите, последните осем тима в класирането играят, за да определят изпадащите, докато първата шестица определя шампиона и участниците в Лига Европа догодина. Третият в таблицата Университатя Крайова трябваше да приеме у дома петия Ботошани в петък, но двубоят бе отменен след като лекарят на гостите тества положително за коронавирус. Сблъсъкът между Динамо Букурещ и Киндия Търговище, насрочен за събота, беше отложен, след като ръководно лице от Динамо даде положителна проба за COVID-19.

Лидерът Клуж, който спечели шампионската титла в последните два сезона, играе в къщи в неделя с втория в таблицата ФКСБ, познат в миналото като Стяуа Букурещ. Румънската футболна федерация (ФРФ) преустанови футбола в страната в средата на март поради коронакризата. Вирусът отне живота на близо 1400 души в северната ни съседка, като са регистрирани около 21 700 заразени.

Президентът на ФРФ Разван Бурлеану заяви за местните медии, че се надява финалът за Купата на Румъния следващия месец да се играе пред публика. „Живеем в най-голямата криза през която футболът е преминавал някога. Мисля, че ще го преодолеем след година, но все още очакваме зрители на финала за Купата на 22 юли. Всичко зависи от това как се развие пандемията“.