Столицата па Южна Корея – Сеул, ще бъде домакин на деветнадесетото издание на световното първенство по футбол за бездомни хора (Homeless World Cup), съобщи късно снощи едноименната шотландска фондация, която държи правата за събитието. Социалният Мондиал ще се проведе в рамките на 8 дни през месец октомври следващата година, а негов организатор ще бъде The Big Issue Korea. Това е първият случай, в който азиатска държава ще бъде домакин на шампионата от създаването му през 2003 г.

„След провеждането на изключително успешен турнир тази година в Калифорния, нямаме търпение да свържем отново страните членки в семейството на Homeless World Cup от цял свят, този път в Сеул“, коментира Мел Йънг, основател на световното първенство за бездомни хора и президент на фондация Homeless World Cup.

„Отбор на надеждата“, който представя България на световния шампионат за хора в неравностойно положение от 2012 година, се счита за един от най-успешните социални проекти в страната. До този момент в инициативата са взели участие над 1000 младежи, които са израснали в институции и в незаконни постройки в сегрегирани общности или са били настанени в центрове за бежанци и за хора със зависимости. Всичките 72 национални състезатели от „Отбор на надеждата“, участвали в Homeless World Cup, са социално включени и са пълноценни членове на българското общество.

Същевременно тази година „Отбор на надеждата“ записа рекордно класиране на световния шампионат, завършвайки на шеста позиция в крайното класиране на турнира в Сакраменто, Калифорния. Така българският тим се утвърди като един от десетте най-добри състава в турнира от включването си в него през 2012 година. Към момента фондация Homeless World Cup има 68 партньори от целия свят.