Домакинът на Евро 2008 Швейцария има сериозни проблеми с контузени и болни играчи броени дни преди старта на континенталното първенство.

27-годишният вратар Фабио Колторти се яви вчера за началото на 10-дневния тренировъчен лагер в Лугано, но лекарите на тима го изпратиха в къщи. Те са констатирали, че стражът на Сантандер е прекалено отпаднал физически след вирусно заболяване. Швейцарската федерация обяви, че той ще бъде заменен от стража на Грасхопърс Елдин Якупович.

Нападателят на Твенте Блайзе Нкуфо пък почти сигурно ще пропусне турнира заради травма в слабините. 32-годишният играчи ще премине на допълнителни медицински тестове днес, но според федерацията на швейцарците е "почти сигурно", че той няма да играе на Евро 2008.

Все още не е ясно кой ще замени Нкуфо, автор на 25 гола за Твенте този сезон. Под въпрос е също централният защитник Патрик Мюлер, който през декември скъса кръстни връзки в коляното. Заради същата контузия от състава отпадна плеймейкъра Хавиер Маргайрас, а титуляри като Филип Деген, Людовик Манин, Йохан Джуру, Марко Щрелер и Алекс Фрей не играха в заключителните срещи на своите отбори заради травми.

Селекционерът Коби Кун трябва да избере заключителния отбор от 23-ма футболисти за шампионата на 28 май.