Бившият президент на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер поиска да отложи показанията си във Федералния наказателен съд на Швейцария за четвъртък по здравословни причини, съобщи АП.

Блатер трябваше да бъде изслушан вчера, но когато беше извикан да се яви в съда около час преди насрочената почивка след няколко отхвърлени искания на защитата, той поиска да даде показания в четвъртък сутринта, в същия ден като Платини.

"Не се чувствам добре, не мога да дишам нормално. В момента не съм в състояние да отговарям на въпроси. Надявам се, че утре ще се почувствам по-добре", каза Блатер.

На 2 ноември 2021 година швейцарската федерална прокуратура повдигна обвинения срещу Блатер и срещу бившия президент на Европейската централа (УЕФА) Мишел Платини във връзка с незаконно плащане от страна на ФИФА на 2 милиона швейцарски франка (около 2,2 милиона долара) в полза на французина. Двамата също така са разследват за измами, злоупотреба с доверие и лошо управление.

Ако бъдат признати за виновни, Блатер и Платини може да получат присъди до пет години. За случая се разбра през 2015 година, което доведе до свалянето от власт на двамата.

86-годишният Блатер беше начело на ФИФА от 1998 до 2015 година. Швейцарецът получи забрана за участие във всякаква футболна дейност за осем години през 2015-а заради трансфера на 2 милиона швейцарски франка към Платини. През февруари 2016-а Апелативният комитет на ФИФА намали този период на шест години. През 2021 година Блатер беше отстранен за още 6 години и 8 месеца заради различни нарушения на етичния кодекс на ФИФА.