Президентът на ФИФА Йозеф Блатер изрази мнението си, че футболните срещи не бива да се решават с изпълнение на дузпи, когато не е излъчен победител в редовното време и продълженията. Швейцарецът заяви позицията си на 62-ия конгрес на световната футболна централа, който идва само седмица след триумфа на Челси над Байерн Мюнхен в Шампионската лига тъкмо след изпълнение на наказателни удари.

Блатер смята, че дузпите превръщат играта в „трагедия“ и призова да бъде намерено по-добро решение. „Футболът може да бъде драма, дори трагедия, когато се стигне до изпълнение на наказателни удари. Футболът не трябва да се играе един срещу един, защото при дузпите той губи същността си на отборен спорт“, каза президентът на ФИФА в Будапеща.

Гонг припомня, че преди 2 години Блатер се застъпи за изпълненията на наказателни удари за определяне на победител в мача, като заяви, че при равенство в редовното време продължения не трябва да се играят, а двата тима трябва директно да се насочат към удари от бялата точка.