Отборът на Сенегал е първият класирал се за фазата на полуфиналите на Купата на Африканските нации (КАН) след победа с 1:0 в първи четвъртфинален мач срещу състава на Бенин. Единственото попадение за “лъвовете“ отбеляза полузащитника на Евертън Идриса Гей, след асистенция от голямата звезда на африканския отбор и Ливърпул Садио Мане. По този начин приключи и пътят в турнира на една от приятните изненади на турнира Бенин.

Двубоят започна в бавно темпо, като и двата отбора бяха предпазливи в откриваща фаза. Първото добро положение изненадващо беше за аутсайдера в двубоя. В 28-та минута лявото крилото Микаел Поте се нагърби с отговорността да изпълни пряк свободен удар в опасна зона. Удартът на атакуващия играч обаче профуча на сантиметри от страничния стълб на стража на Сенегал Алфред Гомис.

До края на първата част двата отбора си размениха по няколко положения. Нападателят на Сенегал М‘Бае Нианг имаше претенции за получаване на дузпа, но те не бяха уважени от главния съдия. За Бенин добър шанс изпусна стрелеца на Хъдърсфилд Стив Муние.

През второто полувреме „лъвовете“ значително вдигнаха темпото. След няколко пропуска пред вратата на Бенин все пак беше постигнат желаният гол. Полузащитникът Идриса Гей тръгна на индивидуален пробив през центъра на терена, разменяйки двойно подаване със Садио Мане. Гей беше изведен сам срещу вратаря на Бенин Сатурнин Алагбе, като не сбърка от малка дистанция, за да направи резултата 1:0.

До края на двубоя Сенегал започнаха да действат все по-предпазливо, докато символичните гости от Бенин хвърляха всички възможни усилия, за да изравнят. Вместо това обаче интригата в двубоя приключи в 83-та минута, когато играчът на Бенин Оливиер Вердон си изкара червен картон за нарушение като последен човек в отбрана.

По този начин Сенегал ще чака победителя от втория полуфинал между Нигерия и Южна Африка. Двубоят започва от 22 часа.