Отборът на Сенегал си осигури класиране за 1/4-финалите на Купата на Африканските нации с победа и във втория си мач от група В. Тимът на Алиу Сисе надигра Зимбабве с 2:0 и си гарантира, че няма как да бъде изместен от върха.

„Лъвовете от Теранга“ решиха всичко срещу Зимбабве още в самото начало. В 9-ата минута крилото на Лацио Балде Кейта показа скорост отляво, за да нахлуе в наказателното поле. Той центрира остро по тревата, а асът на Ливърпул Садио Мане беше на точното място, за да се разпише отблизо от труден ъгъл – 1:0.

Само 5 минути по-късно Анри Сайве наниза второ попадение с брилянтно изпълнение от пряк свободен удар. Топката беше заложена на почти 30 метра фронтално от вратата, а звездата на Сент Етиен шутира с невероятна прецизност в горния десен ъгъл – 2:0.

С тези два гола на символичните домакини им беше лесно да водят играта, макар че към края на полувремето аутсайдерът в групата показа зъби. В 34-ата минута Ниаша Мушекви получи шанс да обстрелва с глава малко пред вратарското поле, а изпълнението му мина над гредата. Точно преди паузата Хама Билиат пък се измъкна очи в очи срещу вратаря Абдулайе Диало, но стреля нескопосано и стражът се намеси.

Втората част започна с натиск на сенегалците, като в 49-ата минута Маме Бирам Диуф направи непростим пропуск, като от чиста позиция ритна над вратата. Секунди по-късно Садио Мане показа ювелирна техника, за да премине покрай няколко противници, за да шутира към вратата на Зимбабве. И неговият изстрел не беше точен, като прелетя над напречната греда.

До края на срещата Сенегал достигна до още две-три страхотни ситуации, но така и не отбеляза други голове.

И така тъй като надвиха Тунис в първия мач сенегалците са сигурен победител в групата, понеже имат 6 точки, докато тунизийците – само 3. Това означава, че дори и загуба в последния мач срещу Алжир (1 точка), няма да помогне на Тунис да вземе нещо повече от второ място. Зимбабве е на дъното с 1 точка.