Съветът за електронни медии няма правомощията да изземе правата за Европейското първенство по футбол от кабелна телевизия „Диема” и БНТ да излъчва финалните мачове, заяви в интервю за Дарик радио председателят на медийния орган Мария Стефанова.

Тя съобщи, че според последната статистика 65 процента от домакинствата у нас имат кабелна телевизия, 33 на сто от хората гледат само ефирни телевизии, а останалите разчитат само на сателит.

Ето какво още каза Мария Стефанова за Дарик:

- В СЕМ ние нямаме яснота по въпроса как фирмата, която е организирала търга, е оценила националното покритие на съответните телевизии, така че всички граждани на държавата да имат достъп до тези мачове. След това решихме, че е добре да напишем едно писмо най-напред до УЕФА и европейската комисия по медии и аудиовизия, защото трябва да се информираме, тъй като не подлагаме на съмнение как е спечелен търгът, но в същото време имаме информация, че България не е единствената държава, която е в това състояние.

- Ако по някакъв начин се окаже и докаже, че е преувеличена гледаемостта на оператора, който е спечелил, в случая „Диема”, какво ще се случи оттук насетне?

- Въпросът би трябвало да се разгледа именно в ЕК.

- Възможно ли е по някакъв начин СЕМ да задължи „Диема” да преотстъпи правата за финалните срещи от първенството на ефирна телевизия – в случая БНТ?

- Не смятам, че това е в нашите правомощия.