Бразилия се наложи с 3:1 над Кот Д`Ивоар в среща от група G и на теория и практика си осигури класирането на осминафинал на Световното първенство. Селесао регистрира вече шест точки в актива си, преди изиграването на последните срещи от групата. Португалия и КНДР играят утре мача помежду си от втората врътка в груповата фаза.

В неочаквано постен двубой, бразилците не бяха сериозно притеснени от Кот Д`Ивоар в нито един момент, но се нуждаеха от известно време, преди да започнат да търсят победата. След само два-три разменени удара в първата четвъртина от мача, Луиш Фабиано откри резултата в 25-та минута. Той получи добра топка от Кака, и с мощен удар я прати под гредата за 1:0. Като цяло обаче, първото полувреме бе далеч от очакванията за шоу, и бразилците продължиха да си играят в показания в началото на Мондиала пестелив стил.

Шест минути след началото на второто полувреме дойде и най-спорният момент в двубоя. Луиш Фабиано откровено игра с ръка пред наказателното поле, но френският рефер не видя ситуацията и пусна бразилецът да продължи атаката. Фабиано навърза трима африканци оттам, влезе в пеналта и стреля от десетина метра точно във вратата за 2:0.

В 62-та минута се стигна и до класически резултат, след като Кака преодоля защитата на Кот Д`Ивоар отдясно, пусна успоредно на гол линията, и от границата на вратарското поле, фронтално, за Елано остана само да засече в мрежата.

След като получиха и трети гол, футболистите на Свен-Йоран Ериксон сериозно се изнервиха, и успяха да контузят един от голмайсторите, Елано, и се постараха да сторят същото с още няколко бразилски играчи.

Доста време футбол почти не се играеше, преди да дойде последният импулс в Кот Д`Ивоар, след появата на резервата Жервиньо. За съжаление на феновете си обаче, последните десетина минути бяха единствените, в които имаше някаква искра в представянето на „слоновете”.

В 79-та минута Дидие Дрогба върна едно попадение, след като едно центриране от дълбочина достигна до капитана, който се възползва от заспалата бразилска защита и с лекота преодоля Жулио Сезар от десет метра.

Заключителните минути не бяха добри за Кака, който в рамките на пет минути – между 83-та и 88-та си изпроси два жълти картона, макар и подлежащи на дискусия. Така след изгонването си, футболистът на Реал Мадрид ще пропусне мача с Португалия, последен от груповата фаза на турнира.

Последните мачове от групата са на 25 юни.