Старши треньорът на Гана Квеси Апия освободи Андре Аю от състава си за предстоящия турнир за Купата на Африканските нации.

Аю не успя да се яви навреме на тренировъчния лагер в Абу Даби, за да бъде прегледан от медицинския щаб на отбора, заради разтегнато сухожилие. По искане на Гана, Олимпик Марсилия освободи футболиста за времето на надпреварата.

„След като в понеделник Андре не се присъедини към отбора на Гана, за да бъде прегледан от нашите лекари, които да преценят проблема, реших да разчитам само да наличните футболисти,“ обяви Апия.

„Андре бе освободен от клуба си, а Ганайската футболна федерация му бе купила самолетни билети, за да пристигне в уречения ден от Франция. За съжаление, той не се появи, и само ни информира, че е на лечение, и може да дойде на 9 януари, сряда,“ продължи селекционерът.

„Ние му обяснихме, че ни трябва по-рано, защото 9 януари е крайният срок за картотекиране на 23-мата състезатели в групата, която ще заявим за участие пред Африканската футболна конфедерация. Но късното му пристигане означава, че няма да може да вземе участие в нито една от моите тренировки преди този краен срок. Аз искам да взема само здрави и подготвени играчи на турнира, затова реших да работя с тези, които вече са на лагер,“ добави Апия и каза още, че е говорил вече с Аю за решението си, и той остава част от националния тим на Гана за в бъдеще.

В момента с ганайския отбор тренират 25 футболисти, и Апия ще освободи още двама преди надпреварата, която за неговия състав почва на 20 януари срещу Конго. В група В са още Мали и Нигер.