Американките затвърдиха репутацията на един от фаворитите в женския футболен турнир на Олимпийските игри и записаха впечатляваща победа над Франция с 4:2 в първия си мач. Европейките успяха да дръпнат с 2:0 в началото на срещата, но с четири безответни попадения възпитаничките на Пиа Съндидж не оставиха съмнение кой е по-добрият в срещата.

Французойките излязоха с два гола напред в рамките на 120 секунди, като първо Гаетани Тини в 12-ата, а след това и Мари-Лори Дели в 14-ата не оставиха шанс на вратарката Хоуп Соло.

Това обаче не стресна „янките“ и Аби Уомбах намали на 1:2 още в 19-ата, а малко след половин час игра Алекс Морган възстанови равенството.

През втората част Карли Лойд и отново Морган оформиха крайното 4:2, което изпрати американките на първото място в своята група с 3 точки. По-късно тази вечер е и другият двубой между Колумбия и Северна Корея.

САЩ премаза Франция, а Япония надигра Канада на футболния турнир при жените

източник: снимки: Reuters

В среща от втората група при дамите Япония победи Канада с 2:1 и оглави класирането с 3 точки преди изиграването на срещата между Швеция и Южна Африка.

Нахоми Кауасуми откри резултата в 33-ата минута, а в края на първата част Ая Мияма покачи на 2:0. След почивката „кленовите листа“ успяха да върнат едно попадение чрез Мелиса Танкреди в 55-ата минута, но азиатките опазиха преднината си до последния съдийски сигнал.