Днес е по-специален ден за феновете на футбола в Северна Америка. В ранните часове на 8 юли ще стартира 23-тото издание на Голд Къп, турнирът под егидата на КОНКАКАФ.

През 2013-та година САЩ спечели последното издание на турнира, което бе белязано и от доста изненади. Със сигурност футболистите на Панама изненадаха целият свят с класирането си за финалната среща, загубена впоследствие от "янките".

Домакини на тазгодишното състезание са САЩ и Канада, които предоставят невероятни съоръжения и условия за участниците. Половината от стадионите, на които ще се проведат срещите, са с капацитет от над 63 000 места, което само по себе си говори за повишения интерес към събитието.

Според всички анализатори и букмейкъри, основни фаворити за спечелването на трофея са обичайните заподозрени - САЩ и Мексико.

Въпреки превъзходството на тимовете на Юрген Клинсман и Мигел Ерера в последните години, няколко отбора ще дебнат за грешки от страна на „янките” и „ацтеките”.

Коста Рика остави страхотни впечатления с изявите си на миналогодишното Световно първенство в Бразилия, достигайки до четвъртфиналната фаза, където отпадна след изпълнения на дузпи от Холандия. В състава на „Лос Тикос” ще липсват основни играчи като Кейлор Навас и Кристиан Боланиос, но Брайън Руис и Джоел Кембъл са готови за нови успехи с националната фланелка. Със сигурност амбициите на тима са свързани с достигане поне до финалната среща.

Друг скрит фаворит е тимът на Хондурас. „Бяло-сините” са полуфиналисти в четири от последните пет издания на турнира. Хондурасците имат стабилен отбор, доказателство затова са двете поредни класирания на северноамериканската държава на Мондиалите през 2010 и 2014 година.

Голд Къп е прекрасна възможност за много млади таланти да приковат вниманието върху себе си, спечелвайки си трансфер в някой от европейските грандове.

Десният краен бранител на Щатите Деандре Йедлин, хондурасецът Анди Нахар, мексиканецът Диего Рейес и салвадорецът Александър Ларин са само част от талантливите млади футболисти, които ще вземат участие в 23-тото издание на турнира.

В напреднал етап от Голд Къп можем да станем свидетели на сблъсък между Хондруас и Ел Салвадор. През 1969 година този двубой остава завинаги в историята на футбола, „спечелвайки” прозвището  „Футболната война”. Мачът, игран преди 46 години, отприщва сериозен конфликт между двете страни, заради който впоследствие загиват над 5000 души.

Едно е ясно: предстои ни ново и вълнуващо футболно приключение, което идва броени дни след края на Копа Америка.

Дали САЩ и Мексико ще оправдаят прогнозите на специалистите, или ще станем свидетели на поредната изненада във футбола? Предстои да разберем между 8 и 26 юли.

Ето и всички участници, разпределени по групи:

Група А: САЩ, Панама, Хаити, Хондурас

Група B: Коста Рика, Ел Салвадор, Ямайка, Канада

Група С: Мексико, Гватемала, Тринидад и Тобаго, Куба