Сантос се класира за финал в турнира Копа Либертародес за първи път от 2003-а година насам, след като елиминира парагвайския Серо Портеньо. Срещата реванш в Асунсион завърши 3:3, а родният клуб на Краля Пеле спечели с 1:0 миналата седмица на собствен терен. На финала Сантос ще играе с победителя от другия полуфинал, където съперници са Велес Сарсфийлд (Аржентина) и Пенярол (Уругвай).

Капитанът на Сантос Еду Драсена със сигурност ще пропусне поне първия финал, а при сурово решение на дисциплинарната комисия и двата мача, тъй като получи червен картон в 4-ата минута на добавеното време днес.

Бразилският отбор, който е шампион в този турнир през 1962-а и през 1963-а година с Пеле, поведе с 2:0 още след половин час игра. Зе Едуардо откри резултата в 3-ата минута, а в 28-ата Диего Барето от състава на домакините си вкара автогол, след като в опита си да отклони топката след удар на Неймар, подлъга вратаря Педро Бенитес. Сесар Бенитес обаче върна едно попадение в 32-ата минута, след като се разписа с глава при центриране от корнер.

Един от най-обещаващите млади таланти в света- Неймар, обаче реално направи задачата на Серо не изпълнима, след като покачи на 3:1 в последната минута на първата част. Той получи топката при контраатака на левия фланг, напредна и с удар от около 15 метра вкара. До края на мача парагвайците се хвърлиха да търсят голове и успяха да изравнят. Най-напред Хуан Мануел Лусено намали с удар от дъгата на наказателното поле, а 9 минути преди края Джонатан Фабро се разписа с нов далечен удар.

Мачът беше спрян за няколко минути след попадението на Фабро, а треньорът на гостите Муриси Рамальо беше ударен с предмет по главата, хвърлен от трибуните. След края на срещата обаче стана ясно, че въпреки мелетата, няма пострадали.