Националният отбор на Нигерия ще бойкотира мача с Либия. Отборите трябваше да се срещнат в квалификационния турнир за Купата на Африка във вторник, 15 октомври.

Мачът трябваше да се проведе в Бенгази, но самолетът на нигерийския отбор беше пренасочен към летище Ал Абрак, което се намира на около два часа път от мястото на мача.

Там нигерийските национали изкараха 12 часа без храна и напитки. Отборът се оплака, че страната домакин не им е осигурила транспорт.

„При странен и опасен ход самолетът беше отклонен да кацне на малко летище далеч от Бенгази, непосредствено преди пилотът да завърши подхода си към летището в Бенгази. Доколкото знаем, международното летище Ал Абрак се използва само за приемане на поклонници. Нигерийската футболна федерация (NFF) се съгласи да осигури отделен транспорт за отбора, но планът на централата беше променен заради решението за отклонение на самолета. В следствие на случилото се играчите решиха да не участват в мача и служителите на федерацията планират да върнат отбора обратно“, се казва в официалното становище на Нигерийската футболна федерация.

Гостуващият тим твърди, че са прекарали повече от 12 часа на изоставено летище в Либия, след като самолетът е бил със сменен курс, при това вече при заход.

Либийското правителство е отменило кацането в Бенгази без обяснение, твърдят още нигерийците.

Миналата седмица Нигерия победи Либия с 1:0 у дома.

Медиите отбелязват, че либийците също са имали проблеми преди този мач: те са били задържани на летището в Лагос повече от три часа.