Руското първенство започва с нов рекорд за най-скъп трансфер.

Зенит Санкт Петербург надмина всички плащани досега суми за нови играчи купувайки Анатоли Тимушчук от Шахтьор Донецк за 15 милиона долара. Той ще замени продадения в Севиля Андрей Кержаков.

Спонсорираният от „Газпром” отбор обяви и плановете си за построяване на нов стадион. Според проекта той ще побира 60000 зрители и ще носи гръмкото име „Космически кораб”.

Зенит и Локомотив Москва пръснаха най-много пари за трансфери. Двата отбора не щадят средства за нови попълнения в амбицията си да са равностойни на лидерите в последните години – столичните Спартак и ЦСКА.

През миналия шампионат ЦСКА и Спартак завършиха с равни точки на върха, но „армейците” грабнаха титлата защото имаха повече спечелени победи. Локомотив и Зенит се класираха съответно трети и четвърти.

„Железничарите” бяха в центъра на вниманието заради размествания в ръководството на клуба. Старши треньорът Славолюб Муслин бе уволнен през октомври заради слабото представяне в Купата на УЕФА.
На негово място бе назначен Олег Долматов.

През зимата дойде радикалната промяна. Бившият треньор на клуба Юри Сьомин бе обявен за нов президент на клуба. Той изгони Долматов и назначи за наставник олимпийския шампион от 1988 година Анатоли Бишовец.

Събитията в Зенит са далеч не толкова драматични. През лятото Властимил Петръжела бе сменен от Дик Адвокаат. Разчитайки на благоволението на спонсорите от „Газпром” холандецът направи сериозна чистка и започна серия от покупки, напомняща на пазарната инвазия на Динамо Москва преди няколко сезона.

Освен Тимушчук в селекцията на „сините” от Петербург личат имената на руския национал Павел Погребняк, закупен от Том Томск и на аржентинския феномен Алехандро Домингес, дошъл от Рубин Казан. Те двамата трябва да се борят за титулярните места в атака с Андрей Аршафин и Фатих Теке.

Новите имена в състава на московския Локомотив са вратаря Иван Пелицоли от Реджина, универсалния защитник Рудолфо и Динамо Киев и нападателя на румънския национален отбор Разван Кочиш.

Треньорите на фаворитите ЦСКА и Спартак – Валери Газаев и Владимир Федотов има защо да бъдат разтревожени от създалата се конкуренция. Първите мачове на четирите фаворита са в неделя. ЦСКА и Зенит са домакини съответно на Рубин Казан и и Сатурн. Спартак среща Динамо в първото столично дерби за сезона, а Локомотив гостува на Кубан в Краснодар.

„Българският” отбор на Амкар Перм е домакин на Ростов. Останалите двубои са Луч Енергия – ФК Москва, Том Томск – Спартак Налчик и Криля Съветов – Химки.