Българските футболисти отдавна забравиха за сериозните кариери на Запад, като ако дори наши сънародници успеят да стигнат до голям европейски шампионат, после им става трудно, дори непосилно да пробият и да заблестят в него. 

Затова за всички тях оставаше утехата, че могат да пробият на Изток. И по-конкретно в Русия. Там щедрите олигарси пръскаха десетки милиони за доказани и недоказани чужденци и доскоро имаше широко отворени врати за българските играчи. Сега тези порти ще се затворят почти напълно и пробивът дори в Русия за българските футболисти ще стане много, много труден. 

Причината е, че окончателно беше приета промяната в правилата в руския елит, според която от сезон 2020/2021 всеки клуб ще има правото да запише само осем футболисти, които нямат руски паспорт, в разширения си състав от 25 играчи. Единственият компромис ще се прави само за родените в Беларус, които няма да бъдат смятани за чужденци в Премиер Лигата. 

Според руските анализатори, това ще затвори вратите пред играчите от нетолкова доказани футболни дестинации, за да могат да се хвърлят милионите от бюджета за по-доказани имена. И като нищо може да затвори вратите пред българските играчи. 

А и от доскорошния наплив на българи в руския шампионат, вече няма такава следа. В момента в местното първенство се подвизават само четирима български играчи. Като един от тях е с договор до 30 юни и на практика той няма да му бъде подновен. 

Ивелин Попов носи екипа на Ростов и е с най-дългосрочен контракт от всички наши сънародници там. Той е обвързан до 2021 г. и може да е спокоен за бъдещето си и след промените, защото предстоящият сезон е определен за "транзитен". С договор само за предстоящата кампания е Георги Костадинов в Арсенал Тула. 

Там играе и Михаил Александров, който обаче беше тежко контузен през цялата минала кампания и вследствие на това се очаква да си тръгне като свободен агент от 1 юли. Четвъртият наш сънародник там е Николай Димитров, който носи екипа на Урал. 

Хичо е обвързан също само до 30 юни, но замина на лагер с тима от Екатеринбург. И все пак се очаква, ако продължи да играе за отбора, това да е само в рамките на предстоящата кампания, след което да не получи предложение за още по-дълъг престой.