Русия победи Холандия с 3:1 след продължения и се класира за полуфинал на Евро 2008. Така точно 20 години след паметния финал между двата отбора в Германия, спечелен от „лалетата”, Сборная си го върна и отстрани Марко ван Бастен и компания.

На полуфинал Русия ще срещне победителя от утрешния сблъсък между Италия и Испания.

Гуус Хидинк показа, че знае всички трикове на Ван Бастен и компания и бе подготвил момчетата си по перфектен начин. Руският отбор игра без съмнение по-добре от своя съперник през всичките 120 минути, и само малко разсейване не позволи на Сборная да се класира още в редовните 90. „Лалетата” изглеждаха объркани и смутени от мощните действия на своя съперник, който действаше много скоростно във всички фази на играта. Напълно заслужено Русия е полуфиналист на Евро 2008, като това е най-доброто представяне на националния отбор след разпада на Съветския съюз.

Сборная доминираше през цялото първо полувреме, но тогава холандците все още съумяваха да се справят с натиска, а намесите на Ван дер Сар бяха брилянтни. Снайдер и Ван Нистелрой имаха възможност да изведат напред „лалетата”, но им липсваше прецизност.

Логичното се случи в 56-та минута, когато Семак центрира отляво, а връхлитащият в наказателното поле Павлюченко отигра по най-правилния начин и прати топката в долния десен ъгъл на холандската врата за 1:0.

След попадението на Русия, холандският тим изгледаше напълно ужасен и задълго не знаеше как да се отърси от шока. Последваха нови опасни руски атаки, които за щастие на Марко ван Бастен останаха без резултат. Така в 86-та минути Холандия получи златния си шанс, от който се възползва Рууд ван Нистелрой, засякъл с глава центриране на Уесли Снайдер.

В продълженията отново Русия диктуваше темпото, докато „оранжевите” като че ли се стараеха само да запазят равенството и да се докопат до дузпите. В 97-та минута отново Павлюченко имаше невероятно изпълнение, като от границата на наказателното поле шутира в напречната греда. Сборная материализира превъзходството си в 112-та минута на двубоя, когато Аршавин бе оставен да центрира, и Торбински засече топката на далечната греда за 2:1. Русия подкова победата си в 116-та минута, когато може би най-добрият на терена Аршавин получи в наказателното поле, мина двама защитници и отбеляза трети гол.

Русия може вече спокойно да чака своя следващ съперник – Италия или Испания – на полуфинал. Мачът е на 26 юни във Виена.