С Междуконтиненталната купа 2017 реално се слага точка на целия сезон в плажния футбол.

От години това събитие се провежда в Дубай през ноември, така е и сега, така ще бъде поне и в следващите няколко години.

По традиция осемте национални отбора, които участват в надпреварата, стартирала във вторник получават покани от организаторите, целта е освен домакините да има по един водещ представител от всеки континент. Към тима на ОАЕ тази година се прибавят Бразилия, Иран, Египет, който замени първоначално поканения, но с изникнали проблеми африкански представител Сенегал, и още Мексико, Парагвай, Русия и Португалия.

За почти всички от отборите участието в този финален за годината турнир далеч не е първото, единственият дебютант е представителя на Южна Америка Парагвай – вицешампион на континенталното първенство там.

И да – ако не знаете, именно Русия и Португалия са двата най-добри европейски тима в момента по плажен футбол. В навечерието на голямото световно първенство по онзи, истинския футбол, Русия така и не може да доближи мечтаната форма, но явно в развитието си в плажния футбол, руснаците се справят далеч по-добре. Т.нар. „Суперфинален мач“ в годишната европейска надпревара се състоя на 17 септември в Италия, където Русия надви Португалия с 3:1.

източник: Gulliver/GettyImages

Има вариант двата европейски тима отново да се засекат на финал или на полуфинал – засега са разделени във всяка от двете предварителни групи.

В една и съща обаче са Португалия и Бразилия, които в сряда от 15.30 ще премерят сили, а изхода от този мач може да определи съдбата на отборите за следващите дни на надпреварата. Двубоят ще бъде излъчван на живо в ефира на MTel Sport2 и обещава истинско латино зрелище.

Бразилия тръгва с впечатляваща победа над Египет 11:3, докато португалците бяха далеч по-милостиви срещу домакините от ОАЕ – победа с 6:4. Всички специалисти обаче очакват и двата отбора да преминат към полуфиналния етап на Междуконтиненталната купа 2017.

Съвсем обикновен регламент, който ще доведе до полуфиналните сблъсъци и финалите през уикенда. В петък от 16.45 и след това от 18.00 са двата мача, които би трябвало да излъчат финалистите. Самият финал е насрочен за събота от 18.00 – отново всичко на живо по MTel Sport2.

Бразилия е настоящия шампион, но миналогодишните полуфинали изкараха възможно най-голямото шоу от дълбините на плажния футбол. Иран и Таити направиха запомнящ се мач за 8:6 за персите, докато по същото време Бразилия бе брилянтна, но същевременно безпощадна срещу руснаците – 7:0. Естествено финалния мач бе лек за бразилците и те триумфираха. Статистиката на турнира до този момент сочи три титли за Русия и две за Бразилия, единствения друг тим дръзнал да се вклини е Иран през 2013 година.

Сега бразилците са крайно мобилизирани да се изравнят с Русия. Дали това ще се случи или пък „сборная“ ще утвърди превъзходството си в световния плажен футбол – остават ни броени дни да разберем.