Руският национален отбор стана последният, класирал се за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол. Сборная се наложи по един категоричен начин над Швеция с 2:0 и се присъедини към Испания на върха в група D. На 21 юни в Базел Русия ще се изправи срещу един от най-добре представящите се тимове дотук на шампионата – Холандия. Селекционерът на руснаците Гуус Хидинк пък ще премени сили със собствените си сънародници.

Швеция от своя страна не приличаше на себе си, като тимът на Ларс Лагербак изигра един от най-слабите си мачове за последните няколко години. Отборът бе тотално доминиран от своя съперник, като нито за момент не напомни за силните си изяви от първите две срещи.

Тре конур отправи малко на брой и предимно немощни удари по посока Игор Акинфеев, докато Русия имаше шанс да си тръгне от Инсбрук с поне четири-пет гола на сметката си. Въпреки колебливите си изяви на старта на Евро 2008, Сборная очевидно набира скорост и показа, че в никакъв случай няма да се даде лесно на топ фаворита Холандия.

Воден от Андрей Аршавин, изтърпял своето наказание от квалификациите, руският отбор започна изключително целеустремено двубоя. С бързи пасове футболистите на Сборная достигаха за секунди до вратата на Швеция и създаваха опасност след опасност.

Съвсем логично първото попадение падна в 24-та минута, когато при една многоходова атака на Русия, Анюков намери Павлюченко непокрит на метри пред вратата и нападателят без проблем се разписа. Само три минути по-късно Хенрик Ларсон създаде и най-сериозното положение за шведския тим, като удари греда след хубав удар с глава. В 36-та минута гредата, но на другата врата, спаси Швеция от кошмар, след като Павлюченко стреля опасно. При рикошета топката достигна Зирянов, но Исаксон спаси удара му.

Вместо след почивката да натисне сериозно своя опонент и да се добере до равенство, което щеше да класира отбора на четвъртфинал, Швеция излезе отново примирена на терена на „Тиволи-Нои”. Още първата по-опасна атака на Русия бе превърната в гол. В 50-та минута Жирков намери връхлитащия в наказателното поле Аршавин и той вкара второ попадение за Сборная.

Предостатъчното време до края на срещата се оказа ненужно на шведите, тъй като Тре конур не показа, че има желание да стигне до точка. Русия диктуваше събитията до последната минута и почти всички атакуващи играчи на Гуус Хидинк успяха да се отличат с по някой пропуск пред Андреас Исаксон.

В групата Испания има 9 точки, Русия е с 6, Швеция остана с 3, а Гърция си тръгва без точка.