Бразилската легенда Роналдо призна, че постоянните проблеми с травми и наднорменото му тегло, дължащо се на проблем с щитовидната жлеза, са го принудили да се откаже от футбола на само 34 години.

Острието на Коринтианс съобщи по-рано днес на емоционална пресконференция в Сао Пауло, че е решил да окачи обувките на пирона, за съжаление на милионите му фенове.

„Прекратявам кариерата си на професионален футболист”, сподели с разтреперан глас и сълзи на очите Феномена, който бе един от символите на играта в последните 15 години.

„Загубих битката срещу моето тяло. Единствено близките ми знаят истината, че не мога да се кача по стълбите без да изпитам болка. Дадох живота си на футбола и направих невероятни жертви. Не съжалявам за нищо”, откровен е Роналдо.

„Това бе красива, емоционална, бляскава кариера. През последните две години имаха серия контузия, от единия край до другия, от единия крак до другия, от единия мускул до другия. Болката ме накара да помисля за края на кариерата си”, продължи бразилецът.

Феномена разкри, че има проблем с щитовидната жлеза, който му е пречел да контролира теглото си: „Преди четири години, в Милано, открих, че имам проблем с щитовидната жлеза, който забавя метаболизма ми и че за да го контролирам, трябва да взимам хормони, които се смятат за допинг. Много хора трябва да съжалят, че се подиграваха с мен за теглото ми. Но аз не съм ядосан на никого”.

По-рано през годината Роналдо потвърди, че иска да играе до края на сезона, но ранното отпадане от Копа Либертадорес и контузиите го накараха да избърза с отказването си.

По време на бляскавата си 14-годишна кариера в Европа, Роналдо вкарваше голове за ПСВ Айндховен, Барселона, Интер, Реал Мадрид и Милан, преди да се завърне в Бразилия през 2008 година.

Луиш Назарио Де Лима спечели Световното първенство в Бразилия през 2002 година и бе част от тима, триумфирал на Мондиал 1994 в САЩ.

Роналдо е водещият голмайстор в историята на Световни първенства с 15 попадения. Той е двукратен носител е на Златната топка и има 62 гола в 97 мача за националния отбор на Бразилия.