Ромарио ще се кандидатира за кмет на Рио де Жанейро на изборите догодина, предаде Франс прес, като се позова на вестник "О глобу". Легендарният бивш футболист на бразилския национален отбор и Барселона е член на Бразилската социалистическа партия (БСП) и депутат в парламента на южноамериканската държава.

"Преди месец изключих напълно възможността да се кандидатирам, но общински съветници ми казаха, че моята кандидатура ще е от полза за партията", каза Ромарио. Бразилските социалисти обаче вече дадоха подкрепата си за сегашния кмет на Рио де Жанейро Едуарду Паеш от центристката партия "Бразилско демократично движение" (БДД), отбелязва АФП.

Председателят на партийната организация в бразилския мегаполис Алешандре Кардозу потвърди, че е постигнато споразумение по въпроса. "Няма никаква възможност (за Ромарио)", категоричен бе той. В отговор световният шампион по футбол през 1994 г., избран за най-добър играч на проведеното в САЩ първенство, даде да се разбере, че не търси конфронтация със своята партия. В същото време той уточни, че няма да подкрепи Паеш, като подчерта, че е свободен да гласува както пожелае.

Като депутат в бразилския парламент, Ромарио се е посветил главно на подготовката на следващото Световно първенство по футбол - през 2014 г. - на което страната ще бъде домакин, както и на защитата на хората в неравностойно положение. В края на септември той предупреди, че Бразилия ще има много проблеми с организирането на Мондиал 2014 заради закъснения при изпълнението на плановете.