Легендарният футболист Ромарио бе избран за сенатор в Бразилия, предаде Франс прес.

Според почти окончателните резултати от вчерашното гласуване в щата Рио де Жанейро той печели убедително с над 63 процента. Магьосникът с топката, известен с прякора О Байшиньо (Дребният) заради ниския си ръст, бе избран като кандидат на Бразилската социалистическа партия.

Световният шампион по футбол със Селесао през 1994 г. се присъедини към тази формация през 2009 г. - в период, когато тя имаше сериозни финансови и съдебни проблеми. Година по-късно Ромарио вече бе избран за член на долната камара на федералния парламент.

Известен със своя своенрав характер, пестеливост на футболния терен и бурния си нощен живот, той изглади имиджа си със здрава работа като депутат. Любопитното е, че Ромарио бе яростен противник на провеждането на Световното първенство по футбол в родината му това лято. Футболната легенда осъждаше корупцията и баснословните държавни разходи, които според него са съпътствали подготовката на Мондиала в ущърб на парите за здравеопазване, образование и инфраструктура. Той не пестеше обидните квалификации по адрес и на ръководитилети на Международната футболна федерация ФИФА.

Сред заклетите врагове на Ромарио е друг легендарен бразилски футболист и негов бивш съотборник в националния отбор, Роналдо, който се включи в предизборната кампания на кандидат-президента на социалдемократите Аесио Невис. Невис ще се изправи на 26 октомври на балотаж срещу президента Дилма Русеф, който се очертава оспорван./БТА