Аржентинският клуб Ривър Плейт обяви финалния етап на ремонтните дейности на своя стадион „Ел Монументал“ в Буенос Айрес и добавянето на 3 500 седящи места към общия капацитет от 84 567 зрители, пише агенция „Ройтерс“.

Реновираният стадион ще бъде по-голям от очакваното, а това ще го направи най-големият в Южна Америка, изпреварвайки емблематични съоръжения като „Монументал“ в Лима, Перу (80 093) и „Маракана“ в Рио де Жанейро, Бразилия (78 838).

След приключването на първата фаза, бяха направени модификации в оригиналния план, което позволи добавянето на повече места и увеличаването на капацитета на горните трибуни. Първоначално Ривър Плейт бе обявил максимален капацитет от 81 000.

В допълнение, клубът пуска в продажба 40 565 стари дървени седалки от стадиона, на който Аржентина стана световен шампион през 1978 година, когато побеждава Нидерландия с 3:1 във финала след продължения.

„Ще дадем приоритет на тези, които са имали щастието да изживеят много красиви моменти на тези седалки, така че да могат да ги притежават като сувенир и да разказват спомените си на внуците“, коментира президентът на Ривър Плейт Хорхе Брито през септември.

Очаква се воденият от треньора Мартин Демикелис тим да може да отвори стадиона за публиката в средата на 2024 година.