Най-известният бухал в Колумбия почина във вторник, след като беше изритан от футболист по време на мач и това предизвика инцидент с международен отзвук.

Провинилият се футболист - панамски защитник от отбора на град Перейра, едва ли е очаквал като какъв злодей ще го представят медиите и обществеността, когато бил на терена.

Защитникът от Панама Луис Морено, който играе за Депортиво Перейра, се извини за това, че е ритнал талисмана на клуба Aтлетико Хуниор от града Баранкиля по време на среща от първенството на Колумбия в неделя.

Различни организации, занимаващи се с опазване на околната среда, обмислят санкции, но пораженията, които бяха нанесени върху птицата, се оказаха решаващи за нейния фатален край.

Умберто Мендоса, директор на Отдела по околна среда на Баранкиля , каза, че птицата е умряла в кабинета на ветеринаря от възможна миопатия, заболяване, предизвикано от натрупването на млечна киселина поради прекалено въздействие на външно тяло, упражнило натиск.

Бухалът, който живеел на покрива на стадиона на Атлетико Хуниор, и се казва Роберто Meлендес, е бил част от ято птици, които са талисмани на клуба. Бухалите редовно летят наоколо по време на мачовете на този стадион и често попадат в обсега на телевизионните камери, когато срещите се излъчват по телевизията.

В неделя бухалът Роберто Мелендес започнал както обикновено да си лети наоколо. Този път обаче, кацнал на игрището в момент, в който панамски защитник изчиствал топката пред собствената си врата, и топката го уцелила и зашеметила сериозно. Тогава 29-годишният защитник на гостите Луис Морено се приближил до птицата и я изритал извън игрището, с което отприщил гнева на местните запалянковци.

Тълпата се разкрещяла „убиец” , а няколко съотборника го смъмрили. В понеделник в хотела, в който отборът на Депортиво Перейра бил отседнал за гостуването си в Баранкиля, пристигнала полицията и уведомила Moрено, че срещу него са предприети административни действия от органите по опазване на околната среда на града за възможно посегателство върху животно.

Властите обявили, че го очаква глоба или затвор за 45 дни. Представители на отбора на Перейра обявиха наказание за своя защитник, а има вероятност и лигата на Колумбия да направи същото.

Шокираният от вниманието панамски защитник решил да замаже вината си и веднага след прибирането на отбора в Перейра посети местната Зоологическа градина. Там той проявил особен интерес към този вид хищни птици и отново поднесе извинения за случилото се на терена в Баранкиля.

За да се спаси от неочакваната бърза реакция на властите, защитникът от Панама обеща да посещава зоологическата градина веднъж месечно за доброволна работа, свързана с опазване на околната среда.

Във въпросната среща отборът на Депортиво Перейра отстъпи с 1:2 на Атлетико Хуниор и е застрашен от изпадане във втора дивизия.