Отборът на Глазгоу Рейнджърс е новият носителна Купата на Лигата в Шотландия. Сините стигнаха до трофея по изключително драматичен начин, след като надделяха над състава на Дънди Юнайтед след изпълнения на дузпи.

В редовното време срещата завърши 1:1, а в продълженията двата тима си размениха по още едно попадение, за да се стигне до 11-метровите наказателни удари.

Тимът на Дънди на два пъти повеждаше в резултата, но така и не успя да запази преднината си до края и да грабне отличието.

„Оранжевите” поведоха в резултата в 34-ата минута, когато Ноел Хънт се възползва отлично от грешка в отбраната на Рейнджърс и с премерен удар откри на „Хемпдън парк”

В самия край на първото полувреме футболистите на мениджъра Крейг Ливейн имаха отлична възможност да удвоят преднината си, но на два пъти не успяха да преодолеят вратаря на Рейнджърс Макгрегър.

В герой за победителите се превърна нападателят Крис Бойд, който реализира три гола в мача, включително и победната дузпа за Глазгоу. Голмайсторът на сините се появи на терена като смяна в 61-ата минута и веднага присъствието му се усети в редиците на Рейнджърс.

Именно Бойд успя да изравни резултата едва в 85-ата минута, с което вкара в мача в продължения. В първите 15 допълнителни минути бойкият тим на Дънди отново успя да вземе преднина, след попадение на Марк Де Врис, който получи топката на границата на наказателното поле и след като преодоля бранител на Рейнджърс със силен шут я прати в мрежата на Макгрегър.

Седем минути преди последния съдийски сигнал отново шотландският национал Крис Бойд хвърли в делириум повече от 20000 хиляди привърженици на сините, когато отново успя да изравни резултата. Нападателят бе най-съобразителен в наказателното поле на Дънди и въпреки съпротивата на двама бранители в оранжево с глава успя да добута топката в мрежата.

При изпълнението на дузпуте футболистите на Уолтър Смит показаха по-здрави нерви и заслужено се поздравиха с успеха. Първи зад топката застана Флууд от тима на Дънди, който не греши. Последва пропуснат удар от Жан Клод Даршевил, който прати топката в напречната греда. Крейг Конуей обаче също не бе точен и запази интригата.Стивън Уитъкър изравни при изпълненията на наказателните удар. Последваха нови два точни удара, за да се стигне до 2:2. Следващите три дузпи бяха пропуснати, а Крис Бойд сложи точка на спора, след точно изпълнение на последната дузпа за Рейнджърс.

Така тимът от Глазгоу добави във витрината си 25-ата Купа на Лигата

Дънди Юнайтед: Залушка, Ковачевич, Кенет, Вилки, Калвенс, Буабен (Робъртсън 97), Флууд, Кер, Гомис, Хънт (Конуей 78), Де Врис.

Рейнджърс: Макгрегър, Бродфут, Куеляр, Уеър, Папач (Бойд 61), Хемдани (Даршевил 45), Дейли, Бърк (Уитъкър 116), Фъргюсън, Дейвис, Маккълък.

Жълти картони: Калвенс (Дънди); Бродфут, Маккълък (Рейнджърс)

Стадион: „Хемпдън”, 50019

Рефер: К. Кларк