Правилото за засадата обърква феновете от години, но шведският съдия Петер Фройдфелд помогна на хората по целия свят да разберат кога трябва да се вдига флагът за засада.

Шведът се прочу, след като зачете спорен гол на Рууд ван Нистелрой при победата на Холандия над Италия с 3:0. Ван Нистелрой отбеляза гол, като пред него бе само вратарят Джанлуиджи Буфон. Зад линията на вратата обаче се намираше защитникът Кристиан Панучи, който не участваше в играта, но според правилото покрива засадата.

"Сега всички по света знаят кога се вдига засада и това е благодарение на нашето решение", каза Фройдфелд пред Ройтерс."За нас правилото за засада е ясно, но сега се надявам, че допринесохме то да се изясни и за треньорите, играчите и феновете", добави съдията.

Фройдфелд попадна в центъра на вниманието и на мача Турция - Чехия, когато изгони вратаря на турците Волкан Демирел за удар без топка срещу Ян Колер.

Явно доволни от работата на шведския рефер, от УЕФА го назначиха за първия четвъртфинал на Евро 2008 Португалия - Германия утре.