Аржентинската футболна асоциация разреши използването на специален спрей за маркиране на мястото на стената при изпълнения на преки свободни удари пред наказателното поле, съобщи Ройтерс.

Така съдиите ще могат да измерят 9,15 метра от топката, след което да маркират на терена със спрея къде да застане стената, за да не се намалява задължителното разстояние от мястото на изпълнението на удара.

Специалният спрей е изработен да изчезва около минута след нанасянето.

"Изследвахме над 1500 мача и видяхме колко много време се губи около построяването на стената при нарушения около наказателното поле", заяви авторът на идеята за спрея Пабло Силва.

Той даде за пример скорошен мач на Бока Хуниорс, в който Хуан Роман Рикелме е загубил 2 минути и половина в спор със съдията за мястото на стената.

Силва обясни, че идеята за нововъведението му е хрумнала след аматьорски мач, в който е участвал.

"Идеята ми дойде преди години. В 88-ата минута на аматьорски мач, в който участвах, губехме с 0:1 и получихме фаул на границата на наказателното поле. Стената се приближи на не повече от 3 метра, но съдията не направи нищо по въпроса. Аз

стрелях, но топката се отби от футболист на съперника и загубихме. Бях много ядосан и тогава реших да направя нещо, за да се спрат подобни неща", обясни Силва.