Германският клуб РБ Лайпциг е отборът от лигите в топ 5 на Европа, който привлича най-млади играчи с входящи трансфери, показва поредното изследване на CIES Football Observatory. Изследвани са 24-те водещи първенства на европейския континент, а продуктите на клубните академии не попадат в тази графа.

По традиция отборите от Балканите - Турция, Гърция, Кипър привличат възрастни футболисти и трудно дават шансове на младите играчи. Българското първенство също попада в изследването и картинката не е по-различна от общата за балканските страни.

Средната цифра за българските входящи трансфери е 27.06 години, като най-възрастните играчи привличат шампионите от Лудогорец. Най-млади са футболистите на ЦСКА-София с 25.53 години средна възраст на новите играчи, което обаче е много, много далече от примера на германците от Лайпциг, които взимат футболисти на средна възраст 21.43 години.

Изненадващо нагоре в класирането е Реал (Мадрид), който взима играчи със средна възраст 21.95 години. Не е изненада и показателят на френския Олимпик (Лион), който е от дълги години налага тази политика- привличат съвсем млади таланти, рано ги налагат при мъжете и след това ги продават за милиони в Англия. Техният показател на новите им попълнения е 22.64 години.

Абсолютният фаворит суперизненадващо е ЦСКА (Москва), който привлича също млади футболисти, макар и да не дава на всички шанс да играят. Техният показател е 21.90 години. Следва датският Нордселанд, който е свързан с Манчестър Сити и играе ролята на резервоар за Сити, с 22.05 години.

На другия полюс е Парма, която привлича най-възрастните футболисти в първенствата от топ 5 на Европа- 27.35. В останалите първенства доминира Анкарагюджу (Турция) с 29.28 години./БТА