Разследването на делата за корупция във ФИФА и изваждането на всички съмнителни сделки, отклоняване на средства и кражби може да се проточи до 5 години, заяви главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер. 

"Колкото и да се стараем, винаги разследването зависи и от това колко помагат на прокуратурата страните, които са замесени във всеки един казус, коментира Михаел Лаубер. По принцип такива големи дела с толкова много замесени хора, с толкова документи за проверка, отнемат около 5 години. Мисля, че за момента сътрудничеството ни с ФИФА е на едно добро ниво, но може да стане и още по-добро". 

В момента 14 високопоставени служители и управленци на ФИФА са обект на разследване по най-големия корупционен скандал, който разтърси световния футбол в края на май тази година. Отделно от това, швейцарската полиция отвори дела срещу неизвестен извършител по подозрение, че са били извършвани незаконни плащания по избора на домакинствата на Световните първенства по футбол през 2010-а, през 2018-а и през 2022-а година. 

Лаубер също така добави, че към момента швейцарската прокуратура не разглежда публикациите в списание Шпигел, където се твърди, че Германия също е придобила Мондиал 2006 по незаконен начин. Най-сериозното обвинение в материала на списанието е, че шефът на фирмата Адидас Робер Луи Дрейфус е превел 10,3 милиона швейцарски франка в организационния комитет Германия 2006 без да има обяснение за този трансфер./БТА