Трима футболни функционери и един съдия бяха обвинени в корупция, след като се опитали да уредят мач в полза на втородивизионнен словашки клуб, съобщиха от полицията.

Триото е предложило на рефера около 50 000 крони (1 600 евро), за да уреди срещата, съобщи говорителката на полицията Андреа Полацикова. Това е два пъти по-голяма сума от средната работна заплата в страната, която е около 23 000 крони.

Те действали в полза на неназован клуб, като най-вероятно тримата ще попаднат зад решетките за около три години, а рефера - до осем, ако бъдат признати за виновни. Този последен случай, бе предхождан от друг случай на корупция - 61-годишният заместник главен секретар на словашката футболна централа Владимир Ванке, бе обвинен в корупция по девет точки. Той е обвинен, че е взимал пари, щайги с вино и плодове, за да помага за трансфери на играчи.

Например, през март 2007 година, той е прибрал 10 000 крони за по-бързото осъществяване на трансфер на играч от австрийски клуб в местен тим. Очаква се, скоро Ванке да бъде изправен пред съд, но той заяви, че обвиненията срещу него са изфабрикувани.