Полицията в североизточен Китай задържа най-малко 16 човека, включително четири важни фигури в местния футбол, след акция за разбиване на организирана група за нелегални залагания в Азия.

Полицията в провинция Ляонин обяви, че е арестуван бившият вицепрезидент на Китайската футболна федерация в град Гуанджоу Ян Сюй, който е и клубен мениджър на Гуанджоу Ияо, както и още три официални лица от други отбори, съобщава агенция "Синхуа".

Китайската полиция освен това е арестувала 12 бивши играчи, треньори и членове на клубове. Арестите са широко отразени в китайската преса, но полицията отказваше да потвърди информациите до днес.

От агенция "Синхуа" заявиха: "Нивото на китайския футбол спадна през последните години и причините за това са много. Уреждането на мачове, залаганията и корумпираните рефери са без съмнение основните причина за това".

Двама от задържаните за известни мениджъри - Ван Син и Дин Чжъ, които са били свързани със скандала с уреждане на мачове, който доведе до арести в Сингапур през 2007 година. Тогава бяха арестувани шестима играчи.

Ван е бил мениджър, докато Дин е бил старши-треньор на отбора Ляонин - тимът от професионалната лига на Сингапур, за който са играли шестимата. Двамата обаче избегнаха наказание тогава. Китайската преса обаче обяви, че Ван е бил търсен от Интерпол. Четвъртият задържан е Ван По - генерален мениджър на Шанси Велсенд.

Полицията вярва, че залаганията и уреждането на срещи е започнало с мача между Гуанджоу Ияо и Шанси пррез 2006 година и после е последвала серия от уредени двубой. Заподозрените са нагласявали залози по интернет както от Китай, така и от чужбина, като са плащали пари на играчи и треньори през сезоните 2006 и 20007 година в китайската Суперлига. Повече от 100 официални лица от клубове, треньори и играчи вече бяха разпитани около разследването на престъпната схемата.